diabetes mellitus
Bij Diabetes Mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, wordt vooral gelet op de bloedsuikerwaarden.
Met een goede nuchtere, en lange termijn-glucosewaarde is het risico op gezondheidscomplicaties verlaagd. Naast glucose worden ook andere bloedwaarden (bv.cholesterol) en de nierfunctie regelmatig gecontroleerd, omdat die ook een rol spelen bij het ontstaan van diabetische complicaties.
Het eetpatroon speelt, naast medicatie en lichaamsbeweging, een grote rol.
koolhydraatbeperking
In de afgelopen tijd wordt steeds duidelijker dat het gebruik van minder koolhydraten een succesvolle aanpak kan zijn voor diabetici. Met dat zgn. koolhydraatarme dieet worden schommelingen in de bloedsuikerspiegel verminderd, en wordt de koolhydraatstofwisseling minder zwaar belast, wat eventueel samen met gewichtsverlies ertoe kan leiden dat diabetes-medicatie afgebouwd kan worden.
Bij koolhydraatarme diëten is het dikwijls noodzakelijk de diabetesmedicatie direct te verminderen. Dat geldt ook voor sommige tabletten. Het is daarom raadzaam daarover eerst met uw praktijkondersteuner of diëtist te overleggen, voordat u zelf de hoeveelheid koolhydraten in uw voeding (drastisch) gaat verminderen.
De koolhydraatarme voedingsaanpak is ook geschikt voor insulineafhankelijke diabetici. De dan noodzakelijke aanpassing van de insulinedosering vindt in nauw overleg met huisarts/praktijkondersteuner plaats. Er moeten goede afspraken gemaakt worden, om hypoglykemie (te lage bloedsuikerwaarden) te voorkomen.
ketenzorg
Diabetes-begeleiding valt binnen de zgn. ketenzorg, waardoor verwijzing via de praktijkondersteuner van de huisarts plaatsvindt, en in samenspraak voeding en medicatie op elkaar afgestemd wordt.
De kosten van dieetbegeleiding bij diabetici worden vergoed uit de basisverzekering, zonder belasting van het eigen jaarlijks risico.